Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση ο Δήμος Πύργου

Αναδημοσίευση:  ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν μερικούς μήνες γράψαμε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πύργου δεν είναι καλή και με δεδομένες τις νέες περικοπές των επιχορηγήσεων απο τον Κρατικό Προυπολογισμό θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία του Δήμου μαζί με την Οικονομική υπηρεσία του, να συντάξουν ένα οικονομικό σχέδιο γιά τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.
Τότε σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έλεγε ότι όλα έχουν καλώς και θα διαψευθούν κάποιοι οικονομολόγοι που λένε το αντίθετο.
Δυστυχώς όμως επιβεβαιωθήκαμε.
Ο Δήμος Πύργου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι:
1. Οι προμηθευτές του Δήμου δεν του δίνουν πλέον, λόγω οφειλών, ούτε τα απαραίτητα υλικά. Οι υπάλληλοι του Δήμου αντιμετωπίζουν την άρνηση των καταστηματαρχών όταν πηγαίνουν να πάρουν υλικά απο κάποιο κατάστημα. Η στεραιότυπη απάντηση είναι: "Απο τον Δήμο Πύργου είστε; Φύγετε δεν δίνουμε"
2. Τα δύο καλαθοφόρα οχήματα του Δήμου βρίσκονται εκτός λειτουργίας γιατί ο Δήμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει τα ανταλλακτικά επισκευής τους.
3. Το όχημα πλύσεως κάδων βρίσκεται εκτός λειτουργίας γιατί ο Δήμος δεν έχει χρήματα να το επισκευάσει.
4. Ούτε και τα πλέον στοιχειώδη δεν μπορεί πλέον να έχει ο Δήμος, όπως λαμπτήρες του Δημοτικού Φωτισμού. Αν έχει καεί κάποιος λαμπτήρας του δημοτικού φωτισμού έξω απο το σπίτι ή την επιχείρηση, θα πρέπει ο δημότης να αγοράσει την λαμπτήρα, παρά το γεγονός ότι τον έχει ήδη πληρώσει με τα τέλη ηλεκτροφωτισμού.
5. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα χρήματα της μισθοδοσίας φθάνουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον Δήμο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μετά αν δεν έρθουν χρήματα από την Κρατική επιχορήγηση κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι.
Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε κυρίως απο προμηθευτές που χρωστά ο Δήμος.
Μένουμε αρχικά εδώ γιατί πιστεύουμε ότι έστω και τώρα η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη πριν το "δυστυχώς επτωχεύσαμε".
Ξαναγράφουμε αυτό που είχαμε επισημάνει μήνες πριν.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μαζί με τις Οικονομικές του υπηρεσίες, πρέπει άμεσα να συντάξουν ένα οικονομικό σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης του Δήμου.
Ο Δήμος διαθέτει πτυχιούχους οικονομολόγους που μπορούν να συντάξουν ένα σχέδιο με εναλλακτικά σενάρια και να το παρουσιάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο γιά έγκριση.
Να ξαναδούν την ανταποδοτικότητα των τελών, τα ανείσπρακτα έσοδα, τον οικονομικό διακανονισμό των προμηθευτών, την συμπίεση του κόστους, την αξιοποίηση Κοινοτικών προγραμμάτων.
Να ξαναδούν το θέμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που είναι μεν σωστή επιλογή, με την βασική προυπόθεση να υπάρχει δυνατότητα διαχρονικής οικονομικής υποστήριξής του.
Και το έχουμε ξαναγράψει. Δεν είναι λύση τα θαλασσοδάνεια που αφενός επιβαρύνουν τον Δημοτικό Προυπολογισμό και δίνουν μόνο πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα και αφετέρου είναι ενάντια στην αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομική εξυγίανση, που όλοι επικαλούνται αλλά κανείς δεν εφαρμόζει.
Γρηγορείτε ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου